logo
logo
Milutin Panić
vlasnik i direktor HOFF
img
Izvor: Hoff
SPK: Kako se bavite proizvodnjom i preradom aronije, upoznati se sa njenim poreklom i upotrebom iste kroz istoriju?
MP: Da, na sopstvenoj plantaži na površini od 5ha gajimo aroniju i to je jedna od tri najveće takve plantaže u Srbiji. Naša proizvodnja organizovana je po principima organske proizvodnje. Želja nam je da ovo super voće, aroniju, i sve njene blagotvorne mogućnosti približimo širokoj populaciji. Aronija je poreklom iz Severne Amerike. Indijanci su je koristili u svojoj ishrani. Stavljali su je u hleb da bi sačuvao svežinu. Koristili su plod i list. U Sovjetskom savezu je došlo do njene ekspanzije kada je eksplodirao Černobil. Tada je država SSSR zasadila nepregledne površine da bi se narod lečio, a teren dekontaminirao.
SPK: Koji je značaj aronije za ishranu i koje su njene prednosti generalno i u odnosu na ostalo bobičasto voće?
MP: Aronija je najjači poznati prirodni antioksidans. Sadržaj minerala i vitamina je takav da jedna mala čašica ujutru obezbeđuje detoksikaciju organizma i potrebne minerale. Pročišćava krv, posebno je uspešna u podizanju gvožđa, podiže imunitet. Neukusnija je od ostalog bobičastog voća i zbog toga nema veliku komercijalnu primenu. Ali ko je probao zbog zdravstvenih problema – ostaje njen verni korisnik.
SPK: Kako ste uspeli da organizujete organsku proizvodnju i stvorite proizvode bliske prirodi?
MP: Kao relativno nova biljka u Srbiji, iskustva skoro da nisu postojala. Ispostavilo se da nema prirodnih neprijatelja pa nije bilo potrebe za hemijskom zaštitom. Na tlu Srbije joj klima odgovara pa su plodovi boljeg kvaliteta od onih sa severa Evrope. Zbog toga je nije teško odgajati u organskim uslovima.
img
Izvor: Hoff
SPK: U kojoj meri je aronija zastupljena u domaćinstvima Srbije i regiona, šta vi nudite tržištu?
MP: Poznata kao dobra i lekovita biljka, nalazi se u skoro svakom domaćinstvu u Srbiji. Na žalost, u Srbiji se koristi na tradicionalan način, za proizvodnju slatka, sirupa... za šta se koristi šećer. Time se gube njena lekovita svojstva. Mi smo postavili sebi cilj: PRERADITI ARONIJU BEZ DODAVANJA ŠEĆERA. MATIČNI SOK JE PRESOVANA ARONIJA BEZ DODATKA BILO ČEGA. Kao takav, sok je aronija pretočena u flašu. Iskustva su pokazala veliku delotvornost na zdravlje. PRELIV OD ARONIJE je proizvod koji služi, kako mu ime govori, za prelivanje preko mesa, sireva,sladoleda, kolača. Nema naknadno dodavanog šećera. NADEV OD ARONIJE je proizvod SA ŠEĆEROM. Kao takav, koristi se u kolačima, tortama, pitama. Kolači i pecivo su mesto gde ima odličnu primenu, čineći veoma ukusnu kombinaciju.
SPK: Kakve gastronomske čarolije je moguće kreirati uz aroniju?
MP: Sok je odličan u kombinaciji sa limunadom, sokom ceđene jabuke, sokom ananasa. Dovoljna je mala čašica da se ukus limuna i jabuke promeni u izuzetno lep ukus. Preliv je suptilan dodatak siru, odličan na crvenim mesima, lososu, salatama, proteinskim palačinkama. Nadev je našao primenu u tortama, kolačima, štrudlama...
SPK: Izabrani ste za program UNDP, šta je doprinelo tome?
MP: Zbog svoje inovativnosti u proizvodnji, korišćenja celog ploda u proizvodnji, poslovne politike, izabrani smo za program UNDP – Ciljevi održivog razvoja. Kao društveno-odgovorna kompanija se obraćamo svim partnerima koji misle na svoje zdravlje ali i onima koji bi drugima da poklone nešto zdravo, inovativno, ukusno, sa širokim spektrom upotrebe. U tom cilju smo napravili poklon – pakete koji sadrže od 2-4 naša proizvoda, sa ciljem širenja koncepta društvene odgovornosti. Prepoznajući kvalitet i poruku zdravlja kao i dugoročne saradnje koje nose naši proizvodi, sve više kompanija se odlučuje da svoje poslovne partnere obraduje originalnim poklonom, našim paket poklonima i daruje iste povodom raznih jubileja, kao novogodišnje poklone, kao i u drugim prilikama. Izuzetno nam je zadovoljstvo da se naš trud isplatio i da su naši proizvodi postali prepoznatljivi i traženi.
img Facebook.com
Youtube
Instagram
img linkedin.com
Slovenački poslovni klub
Milutina Milankovića 7v, 11070 Novi Beograd
klub@spk.rs
+381 11 22 52 610 ; +381 60 42 52 590
copyright © spk 2019, Sva prava zadržana