logo
logo
Premijer Slovenije u zvaničnoj poseti Beogradu
img
Izvor: SPK
Dana, 27. avgusta 2019. godine Slovenački premijer Marjan Šarec je zajedno sa slovenačkim privrednicima posetio Beograd. Tokom svoje posete gospodin Šarec je imao sastanke sa predsednikom Republike Srbije, g. Aleksandrom Vučićem, sa premijerkom g-đom Anom Brnabić, predsednicom skupštine Majom Gojković kao i sa gradonačelnikom Beograda prof. dr Zoranom Radojičićem.
Sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi veoma intenzivni, o čemu svedoče međusobne posete na visokom i najvišem nivou.
Slovenački premijer izjavio je da klima u Evropskoj uniji nije naklonjena prijemu novih članica, ali da Ljubljana insistira da o tome treba razgovarati, odnosno da su zagovornici proširenja EU na Zapadni Balkan i da podržavaju evropsku integraciju Srbije. Takođe je istakao da je od izuzetnog značaja da parlamenti Srbije i Slovenije dobro sarađuju i razmenjuju iskustva.
Trgovinska razmena porasla je prošle godine za 14 %, a Slovenija je sa milijardu evra jedan od najvećih investitora u Srbiji.
Ambasada Slovenije je povodom dolaska premijera Marjana Šareca u Skupštini grada organizovala prijem za slovenačke privrednike, udruženja i vlasnike firmi koje rade u Beogradu.
Sajmovi zapošljavanja Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije
Izvor: SPK
Dana, 19. i 26. septembra sajmove zapošljavanja u Beogradu i Nišu je organizovao Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije. Na ovim sajmovima je poslove ponudilo oko 30 slovenačkih poslodavaca.
Sajmovi zapošljavanja predstavljaju rezultat Sporazuma između Vlada Slovenije i Srbije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji čije je sprovođenje startovalo početkom ovog meseca, kao i Protokola o sprovodenju tog sporazuma. Na sajmovima su održana i kraća predavanja tokom kojih su predstavljeni uslovi za rad i životni uslovi u Sloveniji.
Osnivanje transportne zajednice u Beogradu
img
Izvor: SPK
U Beogradu je, 13. septembra potpisan sporazum o sedištu stalnog sekretarijata Ugovora o transportnoj zajednici, koji će se nalaziti na 18. spratu Beograđanke i to će biti stalni sekretarijat Transportne zajednice Zapadnog Balkana. Potpisivanju su prisustvovali Ana Brnabić, premijerka Republike Srbije, Zorana Mihajlović, potprеdsеdnica Vladе i ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе, Violeta Bulc, Evropski komesar za saobraćaj, Alan Baron, direktor transportne zajednice i  Sem Fabricio, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.
Cilj stvaranje Trgovinske zajednice je razvijanje saobraćajne mreže između EU i zemalja Jugoistočne Evrope - Albanije, Bosne i Hercegovine , Severne Makedonije, “Kosovo”, Crne Gore i Srbije. Ovim povodom je istog dana organizovan i panel, u hotelu Hilton, a otvorio ga je Sem Fabrizijo koji je izrazio mišljenje da je za Beograd/Srbiju velika prilika i odgovornost što je mesto stalnog sekretarijata transportne zajednice otvoreno u Beogradu, da je to od velikog značaja za integraciju transportnih tržišta partnera jugoistočne evrope na tržište EU.
Direktor Sekretarijata Transportne zajednice Alen Baron je naglasio da je uložen veliki trud na uspostavljanju Sekretarijata Transportne zajednice i da u njoj učestvuju sve zemlje regiona. Evropska komesarka za transport Violeta Bulc, inače istaknuta slovenačka političarka, je ukazala da je veoma važno što će železnički transport moći da bude jedinstven na nivou celog regiona, ali i EU, što je veliki pomak za Zapadni Balkan kao i da će poslovna zajednica dobiti kvalitetne investitore. Karla Gonzales Carvajal iz Svetske banke je istakla da Svetska banka već dugo podržava projekat i da će u narednom periodu nastaviti sa svojim aktivnostima u istom pravcu. Sonja Šmuc, generalna direktorka Privredne komore Slovenije, je u svom izlaganju, između ostalog rekla, da su oni spremni da dobre primere iz prakse podele i posebno se osvrnula na administrativne prepreke koje usporavaju slobodan tok roba i usluga i kako bi to moglo da se značajno ubrza.
Više informacija o transportnoj zajednici na njihovoj zvaničnoj strani.
Regionalni poslovni forum u Novom Sadu u Privrednoj komori Vojvodine
img
Izvor: RAV
U organizaciji Autonomne pokrajine Vojvodine i Skupštine evropskih regija, a u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine, Razvojnom agencijom Vojvodine, Novosadskim sajmom i Evropskom mrežom preduzetništva, 1. oktobra je otvoren II Regionalni poslovni forum u PKV. Prisutnima se obratio i predsednik PKV Boško Vučurević. On je istakao da je ovogodišnji Forum okupio 200 učesnika iz 21 zemlje sa četiri kontinenta, a da je zakazano preko 140 bilateralnih susreta.
Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je dodao da je i ove godine Pokrajinska vlada, preko RAV, uzela puno učešće u Regionalnom poslovnom forumu, koji je, kako je rekao, dodatni podsticaj razvoju ekonomije i privrede.
Zemlja partner ovogodišnjeg Regionalnog poslovnog foruma je bila Republika Slovenija, te se na otvaranju, ispred slovenačkog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i hrane obratio generalni direktor Uprave za hranu i ribarstvo dr Bojan Pahor, koji je istakao da Srbija i AP Vojvodina aktivno rade na intenziviranju privrednih odnosa.
Poslovni forum je trajao do 4. oktobra 2019. godine. Tokom prvog dana, održani su i bilateralni susreti privrednika iz sektora: poljoprivreda i prehrambena industrija, metalo-prerađivačka industrija, prateće komponente u automobilskoj industriji i informacione tehnologije.
img Facebook.com
Youtube
Instagram
img linkedin.com
Slovenački poslovni klub
Milutina Milankovića 7v, 11070 Novi Beograd
klub@spk.rs
+381 11 22 52 610 ; +381 60 42 52 590
copyright © spk 2019, Sva prava zadržana